Den fåniga 8-timmarsdagen

För ungefär 91 år sen infördes 8-timmarsdagen i Sverige eftersom det var ett fungerande sätt att arbeta, för 91 år sedan…

Idag, 91 år senare så är allting 8-timmar, 8 timmar, varken mer eller mindre är ”normalt”. Jobbar man mindre är man såklart lat eller i alla fall mer eller mindre sjukskriven, jobbar man mer är man en arbetsnarkoman.

Detta gäller inte bara jobb, av någon anledning har 8-timmarsdagen blivit standard även på universitet, det finns kvällslabbar på schemat som gör att vissa dagar blir 12-timmarsdagar, men totalt sett räknar man ändå med att en student ska plugga 40 timmar per vecka.

Min fråga är: varför? Varför lägger folk som gillar sina jobb/studier ner just 8 timmar per dag på det de gör? Komiskt nog beror det till stor del på en politisk åtgärd som är 91 år gammal.

Jag såg denna video med Gary Vaynerchuk nyligen, en rätt kul och störig kille med delvis intressant delvis buzzword-fyllt budskap:

Kort sagt så är videons kärna att man borde jobba mer om man gillar det man jobbar med, och jag håller med helt. Alla har ju olika liv, men de flesta slösar bort en jäkla massa tid på tv-tittande, tv-spelande och allmänt slösurfande, jag har visserligen ingen TV, men nog slösar jag tiden jag har. Jag tycker därför som Gary: Sluta kolla på fucking Lost och gör nåt vettigt med tiden du har.

Något jag märkt är att motviljan till att plugga efter 5 är i stort sett helt självskapad. Med lite positiv attityd, planering samt kul och väldefinierad arbetsuppgift är det inga problem att sitta till 20-23 på kvällen. Pluggar man 12 timmar per dag så slipper man ju dessutom ha dåligt samvete över att ta en dag eller förmiddag ledig.

Samma sak som gäller för kvällar gäller för helger också förresten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: