Om Tolerans och Spelteori

Alla tjatar om tolerans idag. Ingen förklarar varför det är bra på ett tillfredsställande sätt. Här följer en förklaring till varför och när tolerans är bra. Jag tänker utgå ifrån en helt egoistisk individ eftersom extremalternativet – att utgå från en helt altruistisk individ följer transitivt av dito för den egoistiska individen. En person vars första och största värde är ”andra människors värden” måste se till andra människors (egoistiska) värden.

Trots att de flesta idag lever i någon slags omedvetenhet när det gäller egoism kontra altruism så agerar de i alla fall i någon utsträckning egoistiskt.

Intolerans är dock irrationellt egoistiskt! Detta är alltså ett angrepp på irrationalitet, inte på egoism eller på altruism. Denna irrationalitet består i intolerant beteende, speciellt ett politiskt sådant. Jag nöjer mig med ett argument mot politisk intolerans, men det går säkert att utvidga till ett mer allmänt argument.

Alla idag har någon politisk fråga de ”brinner” för, vissa vill döda homosexuella, vissa vill att deras sportutövande ska finansieras av staten, vissa vill förbjuda köttätande, vissa vill stoppa invandring, vissa vill främja den, osv.

En rationell människa måste ställa sig följande fråga: Vilka andra politiska förslag måste jag av spelteoretiska skäl acceptera om folk ska acceptera mitt? Det allmänna svaret är att även om man tjänar på sitt eget förslag så tjänar man ytterst sällan på summan av alla de förslag som finns på samma nivå som ens eget. De rent smakmässiga intoleranta förslagen är de absolut sämsta på detta sätt. Alla har olika smak, alla tillhör någon minoritet eller majoritet andra ogillar, att då införa intoleranta förslag mot alla är dumt.
Alla politiska förslag bör alltså grupperas i mängder av liknande förslag innan de granskas.

Detta innebär inte att politik inte ska existera, precis som det finns logiska mängder av politiska åtgärder som man förlorar på så finns det mängder som man tjänar på, ett enkelt exempel på detta är förbud mot våld. Om man inte är en psykopat eller tror sig tjänar på brott – vilket man inte gör, så är ett förbud mot våld i allmänhet bra. Det går även att tänka sig att det existerar mer avancerade politiska konstruktioner som överlever detta kriterium, men dessa bör bara accepteras om de håller i allmänhet, dvs om alla försökte få igenom liknande förslag.

Därför bör man vara tolerant mot de som uttrycker sig intolerant (t.ex. genom att säga att yttrandefrihet är dåligt) men inte mot de som agerar fysiskt intolerant (t.ex. genom att döda de som nyttjar yttrandefriheten.)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: