Den bisarra situationen i Israel/Gaza

Åter igen har Gazafrågan hamnat på tapeten i och med Israels blockad av gaza, se svd för mer information.

Åter igen vaknar tusentals högljudda och naiva (främst) vänstersympatisörer till liv. Jag tänker här beskriva varför jag tycker dessa personer är naiva och varför jag tycker Israel gör rätt.

Ett enda faktum gör hela saken glasklar. Hamas KAN inte samexistera med Israel, Hamas är en organisation som har som uttryckligt mål att utplåna Israel och Judendomen som sådan.

”The time will not come until Muslims will fight the Jews (and kill them); until the Jews hide behind rocks and trees, which will cry: O Muslim! there is a Jew hiding behind me, come on and kill him!” Hamas Charter

Israel har alltså en militärt mikroskopisk granne som inte har några intentioner att sluta angripa dem, principiellt sett beter sig Hamas som en psykotisk galning som tagit civila gisslan samtidigt som denne skjuter mot polisen. Det enda en rationell polisstyrka då kan göra är att försöka försvara civila så gott det går, vilket innebär att angripa galningen även med risk för gisslan.

Hur kopplar man då detta till de möjligtvis välvilliga båt”aktivister” som vill förse Gaza med vad som kanske är ”nödvändigheter”? Om Israel och Egypten lyfte sin blockad så skulle smuggling av vapen till Gaza vara oundviklig. Att öppna Gaza mot havet blir samma sak som att förse galningen med hemliga paket som kanske bara innehåller mat.
Detta argument styrks också av den mängd förnödenheter som Israel förser Gaza med, förnödenheter man kan vara säker på är vapenfria.

Så att Israel borde sluta bomba Gaza (läs: Hamas) eller lägga ner sin blockad av Gaza för att rädda människoliv är en ganska naiv tanke sett ur ett större perspektiv.

Annonser

4 svar

 1. Du anser att det är helt ok för isreal att bomba oskyldiga kvinnor och barn? Att strypa all tilförsel av livsmedel, sjukvårdsutrustning, humanitär hjälp etc. och låta ett helt folk sakta tyna bort?
  Vilken fin människa du måste vara.

 2. Ja, du fick mig, jag är mot Gaza och för Israel (för det är alltid så enkelt, man är alltid för eller emot, och alltid emot det som är mot det man är för) för att jag är en ond människa. 😦

  Du kanske skulle betänka det faktum att det är ett rimligt antagande att nästan _alla_ människors intentioner är goda och att det är förståelse och resonemang om komplicerade situationer som ger upphov till meningsskiljaktigheter snarare än människors godhet?

  På den grunden är det inte berättigat att gå på personangrepp utan en väldigt djup förståelse för andras åsikter.

  Men för att svara på frågan:

  Nej, jag tycker inte det är så enkelt att eftersom Israel har möjligheten att på kort sikt minska lidandet så ska de göra det. Man måste förstå vad det leder till. Även om Hamas backat lite från sin förra extrema fundamentalism så är de fortfarande inget moget styre för Gaza, de är fortfarande religiösa fundamentalister utan den moraliska och kulturella bakgrund som du och jag baserar våra åsikter på. Och det finns fortfarande en uppenbar drivkraft att angripa Israel med alla möjliga medel.

  Alltså måste Israel spela hårt mot Hamas, för att begränsa dessa medel, det existerar inget alternativ om de inte vill ge upp sitt eget folk. Tänk på att Israel spenderat större delen av sin existens i konstant hot från samtliga omkringliggande stater, hade dessa stater fått som de velat hade inte Israel existerat idag. Konstigt att Israel väljer att spela hårt?

  Som jag ser det är den enda möjliga lösningen att en annan arabstat tar över styret i Gaza eller att folket där själva störtar Hamas, men det är inte troligt med tanke på vilket skräckvälde de skapat. Detta motiverar varför jag tycker Israel ska bomba och blockera Gaza (egentligen Hamas).

  Angående tillförsel av livsmedel så inför Israel enorma mängder i Gaza, även om det såklart inte är tillfredsställande. Dessutom har alla som vill möjlighet att bidra till Israels införsel, givet att Israel får gå igenom det.

  Så Israeliska staten gör vad de måste göra och Hamas gör vad de måste göra (för att fortsätta ha sin makt), vilket innebär att gömma sig bakom mänskliga sköldar, för det tjänar de på eftersom de vet att i miljontals västerlänska ögon är det Israel som oförtjänt får skulden.

  Så i stort tycker jag det är okej, sen är det inte säkert att alla detaljer är rätt, vad som får föras in osv.

  • Hej Mårten! Jag gillar dina tankegångar och diskussionen ovan. Jag var precis i Sri Lanka och bodde hemma hos ett par fantastiskt trevliga israeler. Vi diskuterade en hel del politik, eller jag frågade kring det som vi matas med i media och de svarade. Som alltid har myntet två sidor och det är utan tvekan en komplicerad situation Israel befinner sig i, precis som de civila i Gaza samt Västbanken. Jag önskar att media skulle visa en mer nyanserad bild av konflikten. //A-S

   • Tack Anna-Stina!
    Håller med dig, nyckelordet är komplicerad. Det krävs en god portion naivitet för att tro att världens lidande beror på sadism snarare än rent praktiska problem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: