Det enda vettiga sättet att hantera miljöproblem

Vi bör inte bygga snabbtåg i Sverige, inte ha någon politik för bilar, inte bygga vindkraft, inte förespråka vattenkraft och inte bygga kärnkraft.

Med vi menar jag givetvis staten, kommunen, landsting eller någon annan form av politisk institution. De miljöproblem vi står inför är många, men jag tänkte nöja mig med växthusgasutsläpp eftersom det är enklast och eftersom samma resonemang kan överföras på alla andra miljöproblem.

Problemet vi har är att vi släpper ut för mycket växthusgaser eftersom dessa påverkar klimatet, problemet är inte primärt att vi kör bilar, äter kött eller använder kärnkraft. Det finns sociala skäl att begränsa mängden växthusgaser som släpps ut. För varje sak vi konsumerar så släpps en viss mängd koldioxid ut, denna mängd är inte skadlig för konsumenten men ur ett socialt perspektiv blir det ett problem (fångarnas dilemma).

Alltså bör man använda politik för att reglera mängden växthusgaser som släpps ut, för detta finns två hyfsat vettiga former:
1. Utsläppshandel
2. Beskattning
Det som dessa former har gemensamt är att de är proportionellt relaterade till varje ton växthusgas (eller rättare sagt en balansering av dessa eftersom olika gaser har olika stor effekt). De går med andra ord direkt på roten till det onda, och enkla lösningar är ju bra. Om varje utsläpp kostar efter vad det skadar så bör man få bäst effekt.

Mot detta står engagerade politiker, vilket i det här fallet är den värsta sortens politiker. Politiker som vill beskatta köttätande, politiker som vill bygga snabbtåg, politiker som vill bygga kärnkraft, osv. Men politiker har generellt sett ingen som helst kompetens att avgöra sådana frågor, och det märks ju i hur oeniga de är. Dessutom är det ganska uppenbart att det finns en ton av smak-påtvingande. Är det en slump att miljöpartiet (statistiskt sett säkerligen det mest vegetariantäta partiet) förespråkar köttskatt, medan folkpartister förespråkar kärnkraft?

Dessutom finns det en uppenbar risk för korruption i ett system som förespråkar viss konsumtion framför annan, oberoende av växthusgasutsläpp. Givetvis kommer biltillverkarna lobba för sin form av konsumtion osv.

Tyvärr måste man vara lite omänsklig för att valet ska bli det förra (det bättre). Människor gillar storslagna visioner som låter häftiga. Därför måste alla förnuftiga och ansvarstagande människor lägga band på sig när det diskuteras miljö.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: