Aktiehandlarnas idioti

Som en tumregel – lita inte på människor som tror sig kunna förutspå marknader de inte har någon praktiskt och faktiskt kunskap om.

Ett stort nöje i mitt liv är ett nöje av skadeglad sort, att se folk förlora pengar på aktier, valutaspekulation och annan handel. Det finns inte mycket som går upp emot att se en kaxig person ha fel och dessutom förlora pengar på det. Detta beror väl främst på att dessa personer oftast har en oförtjänt självsäker attityd och går rakt emot rediga fakta om världen.

Här följer några av de typiskt idiotiska idéer s.k. aktiehandlare/daytraders/etc ofta har låtit sig smittas av:

1. Att se en akties framtida värde genom att studera dess historik. Detta brukar ofta låta såhär ”aktie x är undervärderad/vänder snart”. Detta vilar på premissen att en nedgång höjer sannolikheten för en senare uppgång, och så kan det se ut, men detta är precis samma fenomen som när man tror att 10 klavar på raken höjer sannolikheten för en krona. En random walk illustrerar detta väl.

Men aktiekurser är ju faktiskt inte slumpprocesser, det ligger en mekanism i bakgrunden som skulle kunna få en att tro att det faktiskt går att läsa framtiden ur historiken. Ett fint ord för detta är teknisk analys, och går kort sagt ut på att rita linjer mer eller mindre godtyckligt. Emot den tekniska analysen står den effektiva marknadshypotesen som i sin mer eller mindre starka form säger ungefär såhär: ”Går det att tjäna pengar på information som är allmänt tillgänglig så är någon annan troligtvis före dig.” Om det finns information om en aktie som visar att den är undervärderad så kommer det finns människor som köper aktien och pressar upp priset.

Nu är verkligheten såklart inte så enkel, men för en vanlig människa är det tveklöst allt man behöver veta om.

2. Tidigare förtjänster. Även i ett totalt slumpmässigt system så kommer det finnas vinnare, beroende på hur spelformen ser ut så kommer olika normalfördelningar av utfall bildas. De flesta varken tjänar eller förlorar, men vissa tjänar stort.

Dessa personer kommer mänskligt nog se detta som en bekräftelse på en fungerande strategi. Faktum är att oavsett hur försiktiga människor är det så kommer alltid en liten grupp ”utsättas” för detta statistiska fenomen, oavsett hur mycket man måste ha tjänat på en viss tid för att kalla det skicklighet så kommer vissa bli lurade.

Detta är f.ö. samma fenomen som i all övrig gambling.

3. Tips Tips är inte nödvändigtvis dåliga, men en överväldigande majoritet av tipsen man ser och hör är dåliga och korkade. För det första bygger många tips på tidigare nämna tankefel. För det andra så innebär tips oftast att man är en del av en grupp åhörare. Om en aktie är undervärderad så vill man såklart vara ensam om att veta detta. Om ett s.k. aktieproffs i en tidning ger ett tips som han själv tror på så bör han eller hon rimligtvis själv vara antingen ekonomiskt oberoende eller intresserad av att hålla tipset för sig själv.

Så sammanfattningvis är de flesta aktiespelare inte ett dugg bättre än Bänke som spelar på stryktipset på fredagar. Vidare bör man alltid satsa så brett det går. Vill man ha högre varians på sin avkastning så kan man lika gärna satsa en andel på casino.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: