Tänk enkelt men inte för enkelt

Det viktigaste när man ska tänka rätt är att inte tänka fel, för det är mycket svårare att inte tänka fel än att tänka kreativt.
Varför? Biologi.

Desto mer tid man spenderar på studier desto mer tror man på myten om att tänkande är nån slags rak och rationell process, eller i alla fall så förutom ett och annat mindre problem på vägen.

Jag är helt övertygad om att analytisk förmåga inte räcker speciellt långt. Vad som krävs (förutom fantasi, vad det nu är) är visdom. Vi behöver visdom eftersom mänskligt tänkande är så otroligt bristfälligt, vilket den underbara bloggen You are not so smart handlar om. Ett ämne som jag inte tror tas upp där är människans förmåga att göra det för enkelt för sig.

Ex:

Bush är korkad.
Israel ockuperar Gaza för att vara elaka.
Kommunister vill bara ta åt sig av det andra har.
Franska bilar är skit.

Vi skapar enkla ”sanningar” om världen eftersom det får oss att må bra just då. Av något biologiskt skäl ger det inte samma sinnesfrid att ha en komplicerad bild av verkligheten. Det är dock en kortvarig flykt från verkligheten, dels så krockar dessa idéer med högre värderingar om sanning, ärlighet etc som man förhoppningsvis har, dels har det ett praktiskt värde eftersom verkligheten faktiskt är verkligheten och inget annat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: